Nieuws

Hoe gezonde voeding je darmen gezond kunnen maken

Hoe gezonde voeding je darmen gezond kunnen maken

In mij praktijk zie ik vaak mensen met darmklachten en depressies. Tot een aantal jaar geleden had ik de linkt tussen deze twee klachten niet kunnen leggen. Mijn moeder gaf mij het boek “De Mooie Voedselmachine’, gewoon leuk wat leesvoer. Hierdoor ben ik...

Lees meer
Het Pioppi dieet

Het Pioppi dieet

Past het Pioppi-dieet bij jou? Het zogenaamd nieuwe Pioppi-dieet is gebaseerd op het dorpje Pioppi in Italië waar opvallend veel 100-plussers wonen. Ook komen er weinig ziektes zoals diabetes en Alzheimer voor. Het draait allemaal om een Mediterrane leefstijl: gezond eten (natuurlijke producten en goede vetten), genoeg bewegen, een goede nachtrust en sociale contacten.
Ik schrijf het zogenaamde nieuwe dieet omdat het, zoals je hieronder zult lezen eigenlijk helemaal niets nieuws is. Het is gewoon een combinatie van het koolhydraatarme dieet met het Mediterraanse dieet, so what’s the fuss about…..

4 tips om af te vallen zonder jojo effect

4 tips om af te vallen zonder jojo effect

Heb jij ervaring met het jojo effect? Een paar kilo afgevallen en zodra je weer gewoon gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan. Veel mensen zijn bezig met een dieet en proberen af te vallen. Ze willen gezond afvallen maar het mag niet teveel tijd kosten....

Lees meer
Een extra pilletje of gezonde voeding?

Een extra pilletje of gezonde voeding?

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”, dit zei Hippocrates, de beroemde Griekse arts en grondlegger van de Westerse geneeskunde. Hij wist toen al hoe belangrijk goede voeding was voor het lichaam. Iets wat we 2300 jaar later helaas wel eens uit...

Lees meer

Arts en leefstijl

 

Diëtistenpraktijk Monique Kuiper is aangesloten bij Arts en leefstijl, daar zijn we erg trots op.  Huisarts Tamara de Weijer is voorzitter van Arts en Leefstijl en voorvechter van goed eten en een gezonde leefstijl.

Missie Arts en Leefstijl

  • De missie van Arts en Leefstijl is focus op een gezonde leefstijl als medicijn!
  • Door bewustwording, expertise en verbinding.
  • En altijd vanuit verwondering, openheid, onafhankelijkheid, inspiratie en daadkracht.

Helaas is de gezondheidszorg nog niet volledig ingericht op leefstijl als medicijn. En juist daarom is, mede op initiatief van Voeding Leeft , in 2016 de Vereniging Arts en Voeding in het leven geroepen. Eind 2018 is de naam van Vereniging Arts en Voeding veranderd in Vereniging Arts en Leefstijl. De vereniging maakt het positieve effect van een gezonde leefstijl zichtbaar en ondersteunt zorgprofessionals in de advisering van hun patiënten. Dat doen zij door praktische tools aan te reiken, maar ook met scholing, belangenbehartiging en lobby.

Het is de missie van Arts en Leefstijl om leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig te hebben geïmplementeerd in de gezondheidszorg, zodat patiënten een bewuste keuze kunnen maken tussen medicijnen of een gezonde leefstijl.

Geen pillendieet

Geen pillendieet, maar een leefstijl op recept! Dat is de toekomst van onze gezondheidszorg. Voeding en leefstijl komen steeds meer on top of mind. Magazines staan vol met gezonde recepten en Instagram wordt overspoeld door foodbloggers. Maar het is veel meer dan alleen een hype. Het effect van groente, fruit, beweging en ontspanning is zelfs zo groot, dat steeds meer artsen een gezonde leefstijl voorschrijven. En de medicijnen? Die vormen Plan B. ​

Het voelt wellicht nog onwennig om patiënten met chronische klachten naar de groenteboer en sportschool te verwijzen in plaats van naar de apotheek. Toch zijn we er klaar voor. Vereniging Arts en Leefstijl loopt voorop in het agenderen van een gezonde leefstijl als medicijn en het vergroten van de bewustwording. Niet alleen bij artsen, maar ook bij patiënten, opleiders en de overheid. Door kennis en vaardigheden te verbeteren, een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk, maar ook door belangen van artsen en geneeskundestudenten te behartigen. Wat ons betreft is leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig geïmplementeerd in de gezondheidszorg.

Resultaat

Het resultaat? Blije patiënten én leuker werk als zorgprofessional in de praktijk.

Hier kun je zien wie is aangesloten bij Arts en Leefstijl

 

Nieuwe locaties in Den Bosch zuid

Nieuwe locaties Den Bosch zuid. Vanaf nu! Je kunt bij ons terecht in huisartsenpraktijk Zuiderhoed aan de Mozartsingel 100 en binnen DBZ fysio aan de Chopinstraat 18 ??‍??? Wij hebben er super veel zin in!! , Diëtistenpraktijk Monique Kuiper

Is een calorie echt een calorie?

Voeding / endocrinologie. Voeding. Verzadigingscentrum. (hypothalamus) hormonen betrokken bij hongergevoel. Leptine. door vetweefsel geproduceerd. onderdrukt eetlust. lich.vet ↓, leptine ↓, eetlust ↑ PYY. door dunne darm (na maaltijd) onderdrukt eetlust. Leptine heeft nog meer complexe functies, ondermeer de betrokkenheid bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Obese mensen vaak een hoog leptine gehalte dat de eetlust niet (meer) vermindert. Ghrelin. Ghreline. door maagwand. triggert hongergevoel. Insulin. Leptin. PYY. Insuline. door pancreas. bij stijging bloedglucose. onderdrukt eetlust.

Tik ‘calorie is geen calorie’ in de zoekmachine Google en vind de website van Fitmetjet die zegt: „er zitten geen calorieën ín voeding”. Meteen daaronder staat op www.nlbewustgezond.nl het tegendeel: „Calorieën vind je in alle voedingsmiddelen.” Beide websites zeggen dat sommige voeding dik maakt, en andere niet. En dat is dan min of meer onafhankelijk van de gemeten calorieën in die voeding. Het is tegenwoordig heel populair om te ontkennen dat calorieën een rol spelen bij het dikker worden van mensen.

Op dezelfde Googlepagina staat een verwijzing naar het Voedingscentrum. Daar staat: „Voor het gewicht maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt”. Wie heeft hier gelijk?

De wet van behoud van energie is een belangrijke natuurwet, bestaat sinds halverwege de negentiende eeuw en houdt tot nu toe stand. Die wet heeft als consequentie dat calorieën die met voedsel en warmte naar binnen komen en niet worden gebruikt voor hersenactiviteit, bloed rondpompen, ademhalen, spijsverteren, warm blijven (kortweg: leven), bewegen en die ook niet in de ontlasting het lichaam verlaten, uiteindelijk in vetmoleculen in de vetcellen worden opgeslagen.

Opponenten schrijven dat de calorie-inhoud van voedingsmiddelen bepaald wordt door verbranding in een bomcalorimeter. Dat is waar. Het is ook waar dat die natuurkundig gemeten calorieën niet allemaal in een lichaam beschikbaar komen. Maar daar zijn correcties voor, beschreven in een Europese richtlijn.

De hoeveelheid calorieën (per 100 gram of portie) die op een voedingsmiddeletiket staan, zijn, kortom, de calorieën die een gemiddelde mens opneemt. Natuurlijk, een vermelding van 391 kilocalorieën per 100 gram knäckebrod suggereert meer nauwkeurigheid dan er is.

De Europese richtlijn zegt dat dit cijfer uit een echte laboratoriumanalyse mag komen, maar ook mag worden berekend op basis van standaardwaarden van het verwerkte meel, vet en suiker.

En verder, wie calorieën gaat tellen, ‘vergeet’ meestal heel wat mee te tellen en bepaalt hoeveelheden aan de hand van de (onzekere) inhoud van eetlepels en opscheplepels. Verder is de opname van voeding in de darmen afhankelijk van de samenstelling van ons voedsel, de snelheid van darmpassage en de soortsamenstelling van ieders darmbacteriën. Zo ontstaan er makkelijk individuele en dagelijkse verschillen, waardoor het fabeltje ‘een calorie is voor de mens geen calorie’ een hardnekkig bestaan kan leiden.

De enige betrouwbare maat is iedere week op hetzelfde tijdstip op dezelfde weegschaal je gewicht te bepalen. En aan de hand van de uitslag je eetpatroon aanpassen. Bij Diëtistenpraktijk Monique Kuiper helpen we je graag bij het inschatten van je energie-inname en maken op basis daarvan een voedingsadvies dat bij jou past.