Heb jij ervaring met het jojo effect? Een paar kilo afgevallen en zodra je weer gewoon gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan.

Veel mensen zijn bezig met een dieet en proberen af te vallen. Ze willen gezond afvallen maar het mag niet teveel tijd kosten. Het beheerst soms hun hele leven en ze kunnen niet meer genieten van eten. We willen allemaal snel afvallen, maar…. is dat de oplossing?! Een dieet waarbij je snel afvalt heet een crashdieet; er wordt beloofd dat men in zeer korte tijd, soms zelfs in 1 week tijd, wel 3 kilo kan afvallen. In principe is dit ook wel mogelijk, maar al gauw zal men weer in het oude patroon terugvallen. En dan krijg je het gevreesde jojo effect: je komt weer heel snel aan in gewicht. Vaak zal dit gewicht zelfs hoger zijn dan voordat het dieet gevolgd werd. Vervolgens word er weer een nieuw crashdieet gevolgd, waardoor het gewicht weer daalt. Om dan weer opnieuw in gewicht aan te komen.

Hoe ontstaat het jojo effect?

4 Tips om het jojo effect te voorkomenDat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Want tel het voor jezelf maar eens uit: hoe lang ben je nu al bezig met afvallen en wat is er tot nu toe daadwerkelijk vanaf gegaan? De meeste mensen zitten na een jaar of vijf van diëten nog altijd op hetzelfde gewicht, met een marge van iets eronder of iets erboven.

Stop met crash-dieten!

De fout zit hem in de dieetmethode. Stop met het crashdieet! Het crashdieet leidt altijd tot het jojo effect, je wint er dus niets mee!

Het jojo effect treedt op doordat het lichaam gedurende een periode heel weinig voeding binnen krijgt. Het lichaam krijgt een seintje door dat voedsel schaars is geworden en daarom heel zuinig aan moet gaan doen met energie. Hierdoor zal er weinig verbrand worden, en het lichaam zal zelfs spierweefsel aan gaan breken om dit als energie te verbruiken. Ondertussen slaat het lichaam zoveel mogelijk voeding op. Wanneer het crashdieet is afgelopen, en men weer normaal gaat eten, zal het lichaam zoveel mogelijk van dit eten op gaan slaan als vet. Dit omdat het lichaam geleerd heeft dat er ook slechtere tijden aan kunnen komen. Wat normaal verbrand zou worden, word nu dus als extra vet opgeslagen. Gevolg is dat men juist weer aan komt in gewicht. En dit gewicht zou best wel eens meer kunnen zijn dan het gewicht voordat men aan het crashdieet begon.
Wie goed wil afvallen, zal dus langzaam af moeten vallen. Laat het lichaam merken dat er geen voedseltekort is.
Het heeft geen zin om gedurende twee maanden af te vallen en dan je oude levenspatroon weer op te pakken. Je zal dan weer opnieuw in gewicht aan gaan komen.

“If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got.” “Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg”

Henry Ford

4 tips om af te vallen zonder jojo effect

  • Een persoonlijk voedingsadvies dat past bij jouw lichaamssamenstelling, beweegniveau en persoonlijk wensen
  • Spieren opbouwen d.m.v. bewegen ( wandelen en fietsen zijn ook prima, je hoeft geen uren in de sportschool vertoeven)
  • Neem de tijd om een nieuwe leefstijl eigen te maken. Gedragsverandering kost tijd!
  • Goede begeleiding zodat je doorzet!

 

Wil jij gezond afvallen? Dat kan! Wij helpen je graag bij het wijzigen van je leefstijl, het persoonlijke voedingsadvies en beweegadvies. Het zal niet zo snel gaan als bij een crash-dieet en het is niet makkelijk, maar wel blijvend!

Maak direct een afspraak!