Hormonen en voeding

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Ontregelde hormonen kunnen er dus voor zorgen dat bepaalde lichaamsproces niet meer optimaal verlopen. Misschien is het volgend wel herkenbaar.
Je denkt dat je alles goed doet: Je eet redelijk gezond, je sport regelmatig en natuurlijk drink je je 2 liter water per dag. Maar qua gewicht gebeurt er helemaal niets?

  • Je hebt net gegeten en binnen de kortste keren alweer zin in iets zoets?
  • Je slaapt voldoende maar je staat op zonder energie?
  • Je hebt spijsverteringsklachten en stemmingswisselingen?

Dit zijn slechts een paar klachten die ik hoor van mensen met hormoonbalans die niet in evenwicht is. Dat is ook niet zo raar aangezien hormonen alles regelen; stemming, eetlust, libido, stofwisseling, slaap enz. Alle hormonen moeten met elkaar samen kunnen werken, en moeten in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn om te voorkomen dat één of twee de overhand krijgen, waardoor er in je lichaam diverse klachten kunnen ontstaan.

Wist je dat hormonen te beïnvloeden zijn met voeding en leefstijl? Door het eten van onbewerkte voeding, voldoende slaap, ontspanning en voldoende beweging kun je de balans weer herstellen. Wil je weten hoe je met voeding en leefstijl de belangrijkste hormonen (alvleesklier, schildklier, bijnier, geslachtshormonen en slaaphormonen) positief kunt beïnvloeden? Neem dan contact op voor een haalbaar en persoonlijk advies.